فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 36 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر پورآخوندی* صفحات 1-25
    هدف این مقاله بررسی تحول در راهبرد نظامی عربستان است. عربستان از زمان تاسیس بیشتر به عنوان یک کشور نفتی شناخته می شد. این کشور اگر چه خود را به عنوان رهبر جهان عرب و حافظ کشورهای شبه جزیره عربستان تلقی می کرد اما نیروی نظامی آن علیرغم هزینه های زیاد فاقد توانمندی لازم برای نقش آفرینی در تحولات منطقه خلیج فارس بودند.اما از سال 2003 خصوصا بعد از بهار عربی عربستان توانمندی نظامی خود را افزایش داد و شروع به مداخله در تحولات منطقه ای نمودند.این مقاله به بررسی چرایی تبدیل راهبرد نظامی تدافعی عربستان به راهبرد تهاجمی می پردازد و معتقد است با توجه به تغییراتی که در محیط امنیتی عربستان صورت گرفته است این کشور راهبرد نظامی تهاجمی اتخاذ کرده است. این مقاله برای آزمون فرضیه خود از روش توصیفی- تبیینی استفاده کرده است و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی نشان می دهد که هدف اصلی این راهبرد مقابله با نفوذ منطقه ای ایران می باشد
    کلیدواژگان: عربستان، راهبرد نظامی، رقابت منطقه ای، راهبرد تهاجمی، ایران
  • محمد جواد فتحی*، الهام رسولی ثانی آبادی، میلاد خسروی نژاد صفحات 26-50
    امروزه منطقه گرایی یکی ازالزامات سیاست خارجی کشورهاراشکل می دهدوتوجه به مناطق پیرامونی و پتانسیل های خاص هر کشور در آن،دولت هارابه سمت راهبرد های منطقه ای خاص رهنمودمی کند.کشورها تلاش دارند با استفاده ازنقش منطقه ای و ظرفیت های موجود،به افزایش قدرت بین المللی خودبیافزایند.ایران وترکیه به عنوان دوکشور مهم منطقه ای به لحاظ شرایطخاص آنها درخاورمیانه همواره به دنبال افزایش نقش منطقه ای خود بوده اند. تحولاتی که ازسال 2011درسوریه وسپس درکشورعراق ازسال 2013 آغاز شدیکی ازرویدادهایی است که تاثیرات زیادی برمنطقه گرایی دوکشور برجای گذاشته است.براین اساس،سوال پژوهش حاضراین است که تحولات سوریه وعراق چه تاثیری برمنطقه گرایی ایران وترکیه داشته است؟فرضیه نیز بدین گونه است که تحولات منطقه با توجه به فراهم آوردن فرصت هاوچالش های مشترک منطقه ای نگاه ژئوپلتیک ایران و ترکیه را تقویت کرده است.شایان ذکراست که با استفاده ازتزمجموعه های امنیتی منطقه ای مکتب کپنهاک این چالش ها و فرصت هایی در قالب سه مولفهوابستگی متقابل امنیتی،الگوهای دوستی ودشمنی وهمبستگی های فرهنگی ونژادی ایجادنموده است.براساس یافته های پژوهش،فرصت های سیاسی،ایدئولوژیکی واقتصادی وچالش های امنیتی واقتصادی موجب تقویت سیاست منطقه گرایی جمهوری اسلامی ایران وترکیه پس ازتحولات منطقه شده است.این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی انجام شده است وگردآوری داده ها نیزکتابخانه ای اسنادی بوده است.
    کلیدواژگان: منطقه گرایی، ایران، ترکیه، مکتب کپنهاگ، امنیت منطقه ای، تحولات سوریه و عراق
  • مرضیه قبادی، سید محمد قاری سیدفاطمی* صفحات 51-75
    حق حیات، یکی از حقوق بنیادین و اساسی بشر است و به جرات می توان گفت هیچ یک از حقوق و آزادی های بنیادین بشر به اندازه این حق در اسناد بین المللی حقوق بشری مورد حمایت قرار نداشته است. در سالهای اخیر، مبارزه با تروریسم نیز به یکی از اولویت های اساسی جامعه بین المللی مبدل شده است. می توان گفت هیچ عرصه ای از عرصه های حقوق بین-الملل معاصر به اندازه مبارزه با تروریسم با چنین رشد و تحول سریعی مواجه نبوده است. مساله مهمی که در این راستا قابل طرح می باشد این است که نسبت مبارزه با تروریسم و حق حیات چیست؟ این مقاله با بررسی رویه قضایی بین المللی به این نتیجه می رسد که اگرچه مبارزه با تروریسم، در برخی موارد می تواند منجر به نقض مشروع و قانونی حق حیات شود، اما مواردی که به طور قانونی می توان چنین امری را انجام داد بسیار محدود و مضیق می باشند و لذا باید برای مبارزه با تروریسم، حتی الامکان از مکانیزم هایی استفاده نمود که حق حیات را نقض نمی نمایند. روش تحقیق در این مقاله، بررسی تحلیلی آرای محاکم بین-المللی حقوق بشری است.
    کلیدواژگان: تروریسم، حق حیات، اعدام، کشتار هدفمند، حقوق بشر
  • بشیر اسماعیلی، سید حسن ملائکه* صفحات 76-100
    چکیده در طول دوران جنگ سرد، علاوه بر رقابت تسلیحاتی و ایدئولوژیک میان آمریکا و شوروی که توام با موازنه قوای مبتنی بر بلوک بندی های آن دوره بود، ایالات متحده توانست با بهره مندی از برتری در تولیدات فرهنگی به ویژه در قالب سینمای هالیوود، قدرت نرم خود را از طریق جنگ رسانه ای و بازنمایی فرهنگی پیش ببرد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، رفته رفته تمرکز جنگ رسانه ای آمریکا از کمونیسم به اسلام و خاورمیانه تغییر جهت داد. این روند پس از وقوع حوادث یازده سپتامبر تشدید گردید و موجی از محصولات فرهنگی با محتوای اسلام هراسی تولید شدند. اما همزمان با بسط دوباره نفوذ روسیه در بعضی از نقاط جهان و شکل گیری موازنه های جدید قدرت که پاره ای از صاحب نظران از آن تعبیر به جنگ سرد نوین می کنند ، به نظر می رسد جنگ رسانه ای آمریکا علیه این کشور مجددا در حال فعال شدن است. پرسش اصلی این مقاله آن است که آیا تحولات در روابط آمریکا با روسیه بر سیاست گذاری رسانه ای ایالات متحده علیه روسیه تاثیرگذار بوده است؟ نتایج پژوهش نشان می دهد که در واکنش به توفیقات روسیه در نقاط استراتژیک جهان؛ اهداف سیاست گذاری رسانه ای آمریکا پس از یک دوره تمرکز بر اسلام هراسی و بازنمایی علیه مسلمانان، در حال چرخش به سوی روسیه هراسی است. روش تحقیق در این مقاله بر پایه روش تفسیری و مقایسه ای می باشد .
    کلیدواژگان: سیاست گذاری رسانه ای، هالیوود، ایالات متحده آمریکا، روسیه، جنگ سرد نوین
  • اصغر بیات*، محمدرضا اقارب پرست، علیرضا گلشنی صفحات 101-125
    این پژوهش تحولات کردستان عراق را به دو دلیل مورد توجه قرار داده است. اول به دلیل حضور و فعالیت دولت های منطقه ای و فرامنطقه ای در کردستان عراق پس از صدام و دوم تقویت ناسیونالیسم کردی در مناطق کردنشین ایران به دنبال تاسیس حکومت کردی در شمال عراق است. پیامد این رویداد گسترش خواسته های قومی کردهای ایران از دولت مرکزی است. از این رو این پژوهش با روش آینده پژوهی در پی پاسخگویی به این پرسش است که تحولات اخیر کردستان عراق چه تاثیری بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران خواهد گذاشت؟ بر اساس فرضیه تحقیق تحولات کردستان عراق به ویژه حضور قدرت های منطقه ای در آن ناحیه و هم مرزی با ایران و نیز حضور نیروهای معارض کردی می تواند بسترهای مناسبی را برای اقدام علیه امنیت ملی ایران فراهم آورد. در نهایت 4 سناریو برای بررسی آینده این موضوع در خاورمیانه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، کردستان عراق، قدرت های منطقه ای، قدرت های فرامنطقه ای، قومیت، ایران
  • سید سعید میرترابی*، محسن کشوریان آزاد صفحات 126-150
    در پژوهش حاضر به تحلیل اثر پولشویی به عنوان یکی از عوامل تقویت گروه های تروریستی در منطقه خاورمیانه پرداخته شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که پولشویی چگونه به رشد گروه های تروریستی سازمان یافته(القاعده وداعش) در خاورمیانه از سال 2001 تا 2016 کمک کرده است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه مقاله این است که پولشویی از طریق ایجاد پوشش امن برای تامین بخش عمده منابع مالی و دادوستدهای بیرونی گروه های سازمان یافته تروریستی با طرف های خارجی،زمینه رشد تروریسم سازمان یافته را از سال 2001 تا 2016 در خاورمیانه فراهم کرده است. مقاله گستردگی وپیچیدگی روش های مورد استفاده گروه های تروریستی سازمان یافته برای دادو ستد ونقل وانتقال پول با توسل به پولشویی را نشان می دهد که نشان گر لزوم جامعیت و تجمیع اراه سیاسی در سطح منطقه و فرامنطقه برای برخورد با این معضل است و این مهم زمانی قابلیت تحقق می یابدکه این سازوکارها وتدابیر، وسیله بهره برداری سیاسی علیه دیگران درمنطقه قرار نگیرد؛وضعیتی که متاسفانه امروز دربرخورد نظام وشبکه بانکی غرب علیه کشورمان به چشم می خورد.روش تحقیق مقاله توصیفی- تبیینی است.
    کلیدواژگان: پول شویی، تروریسم، تامین مالی، دادوستد، القاعده، داعش
  • فرشاد رومی*، سیدمحسن آل سیدغفور صفحات 151-175
    اتاقهای فکر بازوهای عرصه تصمیم سازی و تصمیم گیری دولتها هستند. در این میان اتاقهای فکر روسیه در تعین بخشی به سیاست خارجی روسیه نقش انکارناپذیری دارند. پرسش اصلی پژوهش از این قرار است که «اتاقهای فکر روسیه درباره ایران چه نگرشی داشته و بر روی کدام موضوعات سیاست داخلی و خارجی ایران تمرکز و توجه دارند؟» فرضیه پژوهش می گوید: «این اندیشکده ها بر اساس یک نگرش عملگرایانه و فارغ از اهداف ذهنی و ایدئولوژیک به موضوع تعامل روسیه با ایران می پردازند. رصد تحولات سیاسی داخلی ایران، شناسایی فرصتهای موجود در اقتصاد ایران و ارائه راهکار برای بهره جستن از توانایی های ایران در معادلات منطقه ای و جهانی و در چارچوب اولویتها و اهداف کلان روسیه از محورهای مهم مطالعاتی این مراکز فکری است.» پژوهش حاضر در این مقاله به روش کیفی و با رویکرد توصیفی - تحلیلی است. نتایج تحقیق: موید این واقعیت است که نقش اتاقهای فکر در روند تصمیم سازی دولت روسیه در عرصه سیاست خارجی و دیدگاه رسمی این کشور در باب سیاست داخلی و سیاست خارجی ایران روبه افزایش است به گونه ای که عرصه کنش و عمل سیاسی مسکو نسبت به ایران را جهت می بخشند.
    کلیدواژگان: اتاق های فکر، روسیه، ایران، سیاست داخلی، روابط خارجی
|
  • Nader Pourakhondi * Pages 1-25
    The Kingdom of Saudi Arabia was more known as an oil state than as a military actor. Saudi Arabia was also known for the pursuit of foreign policy that characterized by restraint and operating mostly in tandem with the United States. Saudi Arabia had accepted defensive military posture traditionally. But The Saudi Arabia have assumed offensive military roles in recent years. Saudi Army fight a war on two opposite fronts simultaneously .The kingdom intervened to Bahrain in March 2011 and attacked to Yemen in March 2015. This study posits Why has Saudi Arabia changed its defensive military doctrine? and adapted offensive military doctrine. This study argue that security environment of Saudi Arabia has changed after US incursion to Iraq in 2003 and arab spring has exacerbated this situation. In order to Saudi Arabia has changed its defensive military doctrine and adapted offensive military doctrine. Hence Saudi Arabia has adapted deterrence policy independently and reinforced its army. In other hand the Kingdom is to consolidate its place as the regional Arab leader and help its neighbors fight for stability.
    Keywords: Saudi Arabia, military strategy, regional competition, aggressive strategy, Iran
  • Mohammadjavad Fathi *, Elham Rasooli, Milad Khosravinezhad Pages 26-50
    Today, regionalism is one of the requirements of foreign policy and shape according to the surrounding areas andSpecific potential of each country, the government towards regional strategies to specific guidelines. Countries are trying to use the regional role and capacities available, to increase their international power increase. Iran and Turkey as two important countries in the Middle East region in terms of certain conditions that are always looking to increase its regional role. Accordingly, the question of this study is that developments in Syria and Iraq, Iran and Turkey have what effect on regionalism? Based on these findings, opportunities, political, economic, ideological, economic and security challenges and strengthen regional policy of the Islamic Republic of Iran and Turkey following the developments in the region.It is worth noting that the thesis of the Copenhagen School regional security challenges and opportunities in the form of three interdependent components: security inte Definitions of interdependent . This research using descriptive analysis and data collection as well as a library of document.
    Keywords: regionalism, Iran, Turkey, the Copenhagen School, Regional security, developments in Syria, Iraq
  • Marzieh Ghobadi, Seyyed Mohammad Ghari Seyyed Fatemi * Pages 51-75
    The human right to life is one of the most fundamental and inalienable rights of the human beings. The unconditionally and categorical status of this right is clearly mentioned in various human rights instruments. Despites this fact, there are cases of infringement of this right by the security forces of states under the pretext of the necessity of suppressing international acts of terrorism. Those who are involved in these practices refer to the preemptory nature of the anti-terrorism rules in international law and argue that in order to maintain the international peace and security, some human rights can be derogated or suspended. Although the general idea of suspending some human rights for the sake of peace and security and suppressing acts of terrorism seems compatible with the precedent of international and national human rights courts and tribunals, neglecting the human right to life does not could not be justified by such excuses. The human rights courts and tribunals have repeatedly insisted that the right to life presides all other values in the human society, including the fight against terror.
    Keywords: Human-rights, Execution, Extrajudicial-killings, Lethal-weapons, interrogation
  • Bashir Esmaeil, Seyed Hassan Malaekeh * Pages 76-100
    During the Cold War, the United States supremacy in cultural productions, especially in the form of Hollywood cinema was used in media warfare against Russia. After the collapse of the Soviet Union, the focus of America's media war on Communism changed to Islam and the Middle East. So the trend intensified after 9/11, and a wave of cultural products was produced in with Islamphobia content. But by the expansion of Russia's power and the formation of new balance of power in some parts of the world wich is considered as the New Cold War, it seems that the US media war against the Russia is re-emerging. This article attempts to answer the question of whether the US- Russia foreign relations changing had an impact on US media policy against Russia? The results of the research indicate that, in response to expansion of Russia's power, the American media policy especially Hollywood films are fluctuating toward the spread of russophobia after a period of focus on Islamophobia and representation against the Middle East and Muslims.
    Keywords: Media Policy, Hollywood, United State of America, Russia, The New Cold War
  • Asghar Bayat Pages 101-125
    Abstract This study examines developments in Iraqi Kurdistan for two reasons. First because of the presence and activity of regional and ultra-regional governments in Iraqi Kurdistan after Saddam Hussein, and Second the strengthening of Kurdish nationalism in Kurdish regions of Iran. The outcome of this event is the expansion of ethnic desires of Iranian Kurds from the central government, and the probability of divergence from the central government by the guidance of foreigners. Hence this research has utilized future studies method to respond to the following question: How will the recent developments in Iraqi Kurdistan affect the national security of the Islamic Republic of Iran? Based on the hypothesis of the research, developments in Iraqi Kurdistan and in particular the presence of regional powers in that region and common borders with Iran as well as the presence of Kurdish opposition forces could provide the way for actions against national security in Iran. Ultimately four scenarios have presented for future reviews of this issue in the Middle East.
    Keywords: Keywords: National security, Iraqi Kurdistan, regional powers, Ultra-regional powers, ethnicity, Iran
  • Mohsen Keshvarian Pages 126-150
    Today, many observers, due to expansion of terrorism, especially organized terrorism, try to study origins and methods of expansion of it for containing this problem. Middle East now is a fireplace for growth of terrorism in the world. This research, studies effects of Money Laundering on expansion of organized terrorism in Middle East. The main question of article is “how Money Laundering has helped expansion of organized terrorism (Al-Qaeda and Daesh) in Middle East in 2001-2016.The answer of the article as its hypothesis is that “Money Laundering has helped growth of organized terrorism in Middle East in 2001-2016, through making a secure network for main part of financing and trade of terrorist groups with other people. The article shows varieties and broadness of money laundering technics which is used by organized terrorists in trade and money transfer .This fact stress on mounting challenges that we face now in containing sources of financing organized terrorism in Middle East. The article uses analytical-descriptive method in analyzing data.
    Keywords: money laundering, terrorism, financingt, trade, Al-Qaeda, Daesh
  • Farshad Roomi *, Syed Mohsen Al Syed Gafur Pages 151-175
    The Russian think tanks has an undeniable role in defining its foreign policy. Evidences show that their role is increasing in the process of decision-making and decision-making of the Russia’s foreign policy. The main question of this study is: "What do Russians think about Iranians? On which topics of domestic and foreign policy of Iran do they focus on? “The hypothesis of this paper is: “What shapes to thinking of these thought Center on the model of engagement with Iran, are purely national goals and interests based on a pragmatic approach, regardless of mental and ideological goals. The most important topics of these centers of thought are: review of Iran's political developments, identifying opportunities in Iran's economy and providing solutions for utilizing the capabilities of Iran in regional and global levels in the framework of the priorities of Russia.” The research methodology is descriptive-analytic. The research results confirm the fact that the role of think tanks is increasing in the process of decision-making by the Russian government in the field of foreign policy and its official outlook on Iran's domestic and foreign policy.
    Keywords: Think Tanks, Russia, Iran, internal politics, Foreign Relations